MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI: FOMO

Mehmet ŞÂKİR

Çağımızın yeni hastalığı: FOMO (Fear of missing out).

Türkçesi, sürekli bir şeyleri kaçırmaktan, geride kalmaktan korkmak.

Sosyal medya ve iletişim imkânlarıyla birlikte insanlar gittikleri yerleri, giyindikleri elbiseleri hatta yedikleri yemeklere varıncaya kadar herşeyi herkesle paylaşım imkânı buldu.

Takipçi olduğu medya kanallarında idealize edilen yaşamlara, günübirlik zevklere erişemeyen insanlar mutsuzluk, yalnızlık hissi, depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşıyor. Bu durum aile hayatına da yansıyor, eşler arasında sorunlara neden olabiliyor; arkadaşlarının tatil yerlerinden paylaşımlarını takip eden insanlar eşlerinin kendilerini kısıtlandığı, hayatlarını özgürce yaşamasına engel olduğu düşünceslerine kapılarak aile müessesesine zarar verecek tutum ve davranışlar sergileyebiliyor.

İnsanı, kendini beğenme, hırs, haset ve açgözlülük gibi hastalıklı düşüncelere sevk eden bu modern zaman hastalığının ilacı bilgelik, adalet, kanaat, şükür gibi İslâmî düşünce ve ahlâk prensiplerini özümsemekten geçiyor.

Bilgelik: İnsanın hayatını yaşamaya değer kılacak bir ideali, inancı benimsedikten sonra bu uğurda kendini geliştirmeye, her gün yeni şeyler öğrenip hayatın anlamını keşfetme ve kâmil, olgun insan olma mücadelesidir.

Adalet: Kişinin ilk önce yaratıcisina, kendine ve çevresine karşı sorumluluklarını bilerek hareket etmesi, duyguları,hazlari ve nefsani hevesleri aklın kontrolü altında alarak İslâm’ın mutlak ölçülerine bağlamasıdir.

Kanaat: Elinde olanların kıymetini bilme, onlarla mutlu olma Rabbinin kendisine verdiklerine razı olmaktır.

Şükür: Hayatının ve elinde olan herşeyin yegâne sahibini bilmesi ve Ona minnet ve şükranını izhar edip kulluk ve ibadet şuuruna ve zevkine ulaşmasıdır.

Yukarıda baziılarını zikrettiğimiz İslâm’ın ulvi prensiplerini hayatımızın mihengi ve odak noktası haline getirip ailelerimizden başlayarak çevremizi buna devet etmemiz Emr-i Bil Maruf Nehy-i Anıl munker -“iyiliği emir, nasihat kötülükten uzaklaştırma”- ölçülerine uygun olarak her müslüman için bir vazifedir. Ancak böyle yaparak zamanımızın bütün hastalıklı düşünceleriyle mücadele edebiliriz.

Rabbim bu yolda hepimizin yardımcısı olsun. Amin.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: