NATO’DAN ALMANYA SEMALARINDA TARİHİNİN EN BÜYÜK HAVA SAVUNMA TATBİKATI

NATO, “Air Defender 2023” adı altında tarihinin en geniş çaplı hava savunma ve manevra tatbikatını düzenleme kararı aldı.

12 Haziran’dan 23 Haziran’a kadar sürecek tatbikat, Almanya hava sahasında gerçekleşecek ve 18 NATO üyesi ülkeden 210 savaş jeti katılacak. Bunun 100 adedi sadece ABD tarafından tatbikata dahil edilecek.

Tatbikatta ABD ve Kuzey Kore’ye ait F-16 ve B-1B bombardıman uçakları yanı sıra en yeni savaş uçağı modeli F-35 de ilk defa Almanya semâlarında görülecek.

F-35 isimli yeni nesil bombardıman uçağını bugüne kadar sadece ABD elinde bulunduruyordu. Çok rollü ve çok maksatlı olan savaş uçağına talep gün geçtikçe artıyor. Almanya’da elindeki eskimiş Tornado (Kasırga) Jetleri yerine 35 tanesini filosuna katmak istiyor. Yüksek teknoloji ürünü bir uçak olan F-35, klâsik savaş uçağından beklenen rolü ve görevleri yerine getirmenin yanında veri toplama, veriyi analiz etme ve işlenmiş veriyi anında dost unsurlara aktarma yeteneğine de sahip. Ayrıca savaş alanındaki tüm hava, deniz ve kara unsurlarıyla çift yönlü iletişim kurabilen bir ağ yeteneğiyle donatılmış.

Alınan karara göre tatbikata katılacak ülkeler alfabetik sırayla şunlar: Almanya, Amerika, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İspanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Luxemburg, Polonya, Romanya, Slovakya ve Türkiye.

Tatbikatın tam yaz sezonuna doğru denk gelmesi hem tur operatörleri hem de tatili sabırsızlıkla bekleyen ve Avrupa’nın en fazla uçakla seyahatini gerçekleştiren Alman halkında ciddi anlamda büyük huzursuzluk çıkarmaya başladı. Çünkü tatbikat sırasında sivil hava sahası neredeyse tamamen sıkıntıya girmiş olacak.

ADIMLAR Almanya – 29 Mart 2023

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et