KÜRESELCİLERİN YENİ DİNİ: VEGANİZM
Ayhan Sönmez
“Yemeyen yemesin, böylelikle et de ucuzlar!” denilebilir ama arzın sabit veya çoğaldığı, talebin azalması durumunda işe yarar. Şimdi ise arz/talep denen dengeyi bozdular ve maalesef öyle çalışmıyor.
Yeni süreç arzı veganizm propagandasıyla azaltıp talebi ona göre şekillendirmek. Şekillendirme, endüstriyel üretimi tamamen kesip, mahallî üretime de çok ciddi kısıtlamalar getirmek plânı üzere kurulu.
Etin kilosu bugünün fiyatını bile aratacak şekilde çok yükselecek, üzerine bir de CO2 kotası bindirecekler. İnsanlar ayda bir kere filân alabilirlerse; bu da, ite, sahibinin ödül maması gibi bir uygulama.
Gerçek etin yerini bitki temelli suni etle ikame edecekler.
Alıştıra alıştıra. Etap etap.
Yakında Mc Donalds’ ın bu “Impossible meat”, “Beyond Burger”, “Redefine Meat” gibi firmalarla anlaşıp “Bitkisel tabanlı burger” satmaya başladığını duyarız mesela. Öyle “Vegan Burger” gibi değil, çeşit çeşit ürünle, cazibeyi arttırarak.
Yani bitkisel tabanlı köfteden yapılmış Big Mac’ler, çocuk menüleri falan artık ne halt satıyorlarsa hepsinden satarlar. Hatta önce iki opsiyonu birden satıp, bitki tabanlıyı daha iyi bir seçenek gibi sunup (belki fiyat düşürerek, belki başka bir yolla), ilgiyi oraya kaydırmaya çalışabilirler de.
Belki salgın hastalık yaygarası, belki başka bir şeyle, yani bir sebeple endüstriyel hayvancılığa ağır ket vuracak bir kriz çıkarmaları mümkün. Yapay et piyasada az çok tutunduktan sonra böyle bir krizle gerçek ete elveda!..
Belki gerçek eti piyasadan silip, krizden kurtarıcı kahraman vasfıyla da yapay eti kabul ettirirler
Görünen şu ki, gerçek eti sonlandırmak istiyorlar, nasıl yapacaklar, yapabilirler mi, zaman gösterecek!