SON ÇIRPINIŞLAR

Ayhan SÖNMEZ

Yaklaşan fırtına öncesi ortalık sakinleşmeye devam ediyor. Savaş alanında çok fazla açık bir aktivite yok, ancak büyük bir yükselişin çeşitli gümbürtüleri üzüm asmalarından damlamaya devam ediyor.

Batı basını ve elit yorumcular, Ukrayna için, tabu hâline getirilen olan “çöküş” kelimesini yeni yeni kullanmaya başladılar. Şimdi bu vaziyet baraj kapaklarını açtı ve giderek daha fazla endişeli yayının önceki çizgiyi koruyan anlatı filtresini kapatmaya başlamasına ve Ukrayna’nın durumunu gerçekçi bir aciliyetle tanımlamaya başlamasına neden oldu.

Batılı adam, dişlerini gıcırdatarak, yakın zamanda Ukrayna’nın savaşmaya devam etmesi halinde Dinyeper Nehri’nin doğusundaki her şeyi ve hatta Odessa’yı bile kaybedeceğinin farkında.

Zelenski Efendilerine yalvarıyor. Bu yalvarış, kuvvetlerinin son derece ihtiyaç duyduğu ve aylardır yetersiz kalan askeri yardımı (155 milimetrelik top mermilerinden Patriot hava savunma sistemlerine ve insansız hava araçlarına kadar) serbest bırakmaya yönelik geniş diplomatik çabanın bir parçası. Ancak düşmanın acı gerçeği şu ki, paket ABD Kongresi tarafından onaylansa bile, büyük bir ikmâl, savaş alanında büyük bir karışıklığı önlemeye yetmeyebilir.

Bu, Ukrayna taraftarı uzmanların ısrarla üzerinde durduğu merkezi bir konudur. Ara sıra fonlama teşebbüslerini merakla bekliyorlar ve öfkeleniyorlar, sanki onları münasebetsiz sorulardan kurtarmak istercesine büyüleyici bir şekilde 100 milyar dolarlık büyük rakama odaklanıyorlar. Peki Ukrayna’ya fonlanması veya verilmesi gereken bu 100 milyar dolar tam olarak nedir?

ABD, ufak tefek şeyleri saymazsak tanklar, toplar, hafif zırhlar gibi kullanılabilir ana hat silahlarının neredeyse tamamını Ukrayna için boşalttı. Bunun ispatı, Ukrayna’nın en ateşli Amerikalı destekçilerinin bile itirafları.

100 milyar dolar geçse bile ABD’nin Ukrayna’ya hafif silah mühimmatları ve bu tür şeyler dışında gönderebileceklerinin gerçek değeri çok az. Mesela, artık Bradley’lerin fazlası kalmadı ve fabrika onlarca yıl önce kapandığı için üretim yok.

Ancak Ukrayna tüm geleceğini bu mitolojik desteğe (100 milyar dolara) bağlıyor; sanki bu AFU’ya anında yeniden enerji verecek ve güçlendirecek bir mucizeymiş gibi, durum ise kesinlikle böyle değil.

Görünen o ki, Zelenski bu yardım paketini yalnızca kendisine ve ordusuna daha fazla zaman kazandırmaya ve çöküşü engellemeye matuf bir moral desteği olarak istiyor.

Ve sonuç, Ukrayna artık bu savaşta askerî açıdan herhangi bir şey yapmaya muktedir değil. Ukrayna ve Zelenski’nin hayatta kalmak için tek şansı Rusya’yı NATO ile çatışmaya itmektir. Bunu her gün umutsuzca yapmaya çalışıyorlar, Rusya’nın her yerinde kitlesel terör saldırıları düzenliyorlar.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et