AKP HAMAS’TAN SİLÂH BIRAKMASINI İSTEYEN BARIŞ KURULUNDA NİYE DURUYOR?

Gazze’de ateşkes ilân edilirken, Trump Barış Kurulu diye bir yapı oluşturdu. Bunlar ateşkesin garantörü olacak ülkelerdi. Türkiye Trump’ın vereceği meşruiyete muhtaç olan AKP sebebiyle bu kurula katılmış oldu.

Şimdi bu barış kurulu diyor ki, “Hamas silah bırakana kadar İsrail’i ateşkes şartlarına uymakla yükümlü tutmayacağız…”

Haber şöyle devam ediyor:

Filistinli yetkililere gönderilen mektupta, ABD öncülüğündeki Barış Kurulu’nun ‘garanti arayışıyla’ İsrail ile ‘temasa geçtiği’ belirtiliyor; ancak mektup, Tel Aviv’in ateşkese yönelik aralıksız ihlallerini görmezden geliyor.

Times of Israel’in alıntıladığı bir belgeye göre, ABD öncülüğündeki Gazze Barış Kurulu, Hamas’ın silahsızlanma şartlarını reddetmesi hâlinde İsrail’i ateşkes anlaşmasının hükümlerine bağlı tutmama kararı aldı.

İsrail merkezli yayın organının incelediği mektupta, Barış Kurulu Direktörü Nickolay Mladenov şu ifadeleri kullandı: “Hamas’ın, Barış Kurulu tarafından taraflarla istişare sonrasında belirlenecek makul bir süre içinde çerçeveyi kabul etmemesi, söz konusu taahhütleri hükümsüz ve geçersiz kılacaktır.”

Mladenov ve üst düzey ABD’li yetkili Aryeh Lightstone tarafından kaleme alınan mektup, Gazze’de Hamas yönetiminin yerine geçmekle görevlendirilen teknokrat Filistin komitesinin başkanına gönderildi.

Trump’ın 20 maddelik planı ve “tuzak” tartışması

Times of Israel’in haberine göre, Mladenov ve Lightstone mektupta, Hamas ile orta yolu bulma çabasıyla, Nisan ayı başında İsrail’e “yaklaştıklarını” ve ABD Başkanı Donald Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik 20 maddelik planını tam olarak uygulama garantisi aradıklarını belirttiler. Ancak mektupta, Ekim 2025’te yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in Gazze ateşkesini aralıksız ihlal ettiğine dair hiçbir ifade yer almadı.

Geçen ay Barış Kurulu, Hamas’ın tüm silahlarını teslim etmesi için 11 Nisan’ı son tarih olarak belirlemişti. Ancak Hamas’ın silahsızlanmayı reddeden ve bunu İsrail’in Gazze’den çekilmesi dahil ateşkese tam bağlılığına bağlayan bir karşı teklif sunmasıyla bu süre uzatıldı.

Mart ayında Hamas’a sunulan ilk teklif, grubun kabul etmesi halinde silahsızlanması için 90 günlük bir süre tanıyordu. Middle East Eye (MEE) tarafından geçen ay yayınlanan bir haberde Hamas’ın ABD-İsrail taleplerini bir “tuzak” ve “toplu intihar” olarak görerek tamamen reddettiğini bildirildi.

Trump’ın Gazze “barış planının” şartlarına göre, İsrail’in tamamen çekilmesi için Hamas ve diğer direniş gruplarının bütünüyle silahsızlandırılması gerekiyor.

Sözde ateşkesin başlangıcında İsrail birlikleri, “Sarı Hat” olarak bilinen hatta çekildi. Bu hattın, silahsızlanma aşaması başlayana kadar ordunun konuşlanacağı geçici bir çevre hattı olarak işlev görmesi öngörülüyordu.

Sarı Hat boyunca kalıcı mevziler ve süren kuşatma

Ancak İsrail, anlaşmayı ihlal ederek hat boyunca kalıcı ileri karakollar kurdu; altyapıyı tahrip etti ve bölgedeki varlığını genişletti.

Ekim 2025’ten bu yana İsrail hava saldırılarında 830’dan fazla Filistinli öldürüldü, 2 bin 380’den fazla kişi ise yaralandı.

Kuşatma devam ediyor ve Gazze Şeridi’ne giren yardım miktarı kritik düzeyde sınırlı kalmayı sürdürüyor.

HAMAS’TAN AÇIKLAMA ÜZERİNE AÇIKLAMA

Hamas, İsrail’in her gün tekrar ettiği katliamlar üzerine açıklama yaparak, kurulu ve garantör ülkeleri, İsrail’in katliamlarını durdurmaya dair verdikleri sözleri tutmaya davet ediyor…

Güya ateşkese rağmen İsrail her gün katliamlar yapmaya devam ederken, AKP varlığıyla kurulu ve dolayısıyla da kurulun görmezden geldiği İsrail katliamlarını meşrûlaştırmaya devam etmekte.

Bir Cevap Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin