4. ULUSLARARASI İSLAM SANATINDA GEOMETRİK DESENLER ÇALIŞTAYI

4. ULUSLARARASI İSLAM SANATINDA GEOMETRİK DESENLER ÇALIŞTAYI

İstanbul Tasarım Merkezi, Ensar Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “4. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı“nın ilk bölümü 24 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi. Çalıştayın alt başlığı ise “Ahşap ve Çinide Geometrik Desenler” olarak belirlenirken, organizasyonun koordinatörlüğünü alanında dünyada sayılı uzmanlarından biri olarak kabul edilen Prof. Dr. Miroslaw Majewski yapıyor.

Çalıştayın ilk günü, Prof. Dr. Selçuk Mülayim‘in “Hendese” isimli dersi ile başladı. Mülayim, geleneksel kültürün sadece bir alana bağlanmaması gerektiğini, bağlanması hâlinde sanatçının yorum hakkının ve yeteneğinin köreleceğine vurgu yaparken, konuşmasını “günün birinde yapay zeka daha mükemmel tasarımlar üretebilir. O halde bu yol yarının sanatçılarına kapalıdır. Yarının genç sanatçıları daha zengin ve dolu yaşamaya hazırlıklı olmalıdırlar.” sözleriyle sonlandırdı… İnsandan çıkmayan, hatta içinde insan ve insanîlik nâmına arazlar barındırmayan –hata, kusur, eksiklik- hiçbir görünüş ve belirişi sanattan saymayan bizim için, “yapay zekâ”nın mükemmelliği, ne sanatın bu mecrâsının yolunu kapatır ve ne de sonunu getirir diye düşünüyorum…

Mülayim’in ardından Prof. Dr. Miroslaw Majewski’nin “Geometrik desenler neden geometrik olarak adlandırılır?” isimli konuşmasına geçildi. Majewski, batı kültüründe doğru olmayan isimlerin üretildiğini, bazı temasların kurulamaması sonucunda benzer şeylerin icat edildiğini, bu sebeple de Batı’da İslamî geometrik şekillerin çokça kullanıldığını vurguladı… Gayet verimli bulduğum bu konuşmasıyla Majewski, matematikî bir beliriş olarak geometrik desenlerin “dil” ve “düşünce”, “hayâl” ve “icad” kavramları arasındaki ilgisini kurmaya çalıştı.

Programa Asiye Kafalıer Dönmez’in “Geometrik desenler ve tezhip sanatı” isimli konuşmasıyla devam edildi. Dönmez, tezhip sanatının süslemeden öte bir alan olduğunu söylerken İslâm sanatındaki en önemli hususları “sonsuzluk kavramı, vahdet düşüncesi ve çoklukta birliğin yakalanması” olarak sıraladı.

Dönmez’in ardından Ameet Hindocha, Dr. Hamidreza Kazempour ve Dr. Moones Rahmandoust konuşmalarını gerçekleştirdi.

Haliç Kongre Merkezi’nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen çalıştay 29 Eylül’e kadar devam edecek olup, katılım sınırlı sayıdadır. “Düşünen” her insanın ilgisini çekebilecek verilerle dolu bu çalıştay, takip edilmeye değer…

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d